1. FC Köln – Weer eens iets anders

1. FC Köln is een Duitse sportclub uit Keulen die zeker niet tot de Europese top behoort, maar wel zeer de moeite waard is om een keertje te bezoeken. Het is weer eens iets anders dan Bayern München of Borussia Dortmund.

De club ontstond op 13 februari 1948 door een fusie tussen Kölner BC 01 en SpVgg Sülz 07. Net als vele Duitse clubs is 1. FC Köln onderdeel van een grote sportclub met daarin andere sporten als handbal, tafeltennis en turnen. In de jaren zestig was 1. FC Köln zeer succesvol. Na een landstitel in 1962 was Köln een van de zestien clubs die werden uitgekozen voor de eerste Bundesliga, en tegelijk weer kampioen werd. In het seizoen 1977/78 won de ploeg de dubbel.

In de jaren tachtig ging de club langzaamaan achteruit, al wist de club in 1986 nog wel de finale van de UEFA Cup te bereiken. In seizoen 1997/98 degradeerde FC Köln voor het eerst naar de 2. Bundesliga, hetgeen in de 21ste eeuw nog viermaal zou gebeuren. Vanaf seizoen 2014/15 is de club weer actief op het hoogste niveau.

1. FC Köln speelt zijn thuiswedstrijden in het RheinEnergieStadion met een capaciteit van iets meer dan 50.000 toeschouwers. De naam komt voort uit een contract met de lokale elektriciteitsleverancier RheinEnergie AG. De fans noemen het stadion nog steeds het Müngersdorfer Stadion. Zo heette het stadion voordat het werd vernoemd naar de sponsor.

Mascotte

1. FC Köln heeft als een van de weinige voetbalclubs in Europa een levende mascotte: bok Hennes. Hij staat tijdens alle thuiswedstrijden in het stadion naast het veld en hij is ook onderdeel van het embleem van de club. Ook bij uitwedstrijden is hij aanwezig, alleen bij uitwedstrijden met grote afstand wordt er tevoren met de ander club een andere bok geregeld. Dit is om het dier lange reizen te besparen.

In 1951 werd tijdens een carnavalszitting door circusdirectrice Carola Williams als grap een jonge bok aan de toenmalige trainer Hennes Weisweiler gegeven. Het jonge dier was toen op podium zo gestrest dat hij op hetzelfde moment op de arm van trainer Hennes Weisweiler plaste. Zo was de naam van het dier besloten: Hennes. Na het overlijden van Hennes werd een nieuwe bok de officiële Geißbock aan de zijlijn van alle wedstrijden, genoemd Hennes II. Inmiddels is, sinds 2008, bij Hennes VIII de officiële mascotte van de club. De bokken worden niet bijzonder gefokt en ze zijn geen familie van elkaar.

Via 123reisdeal.nl boek je nu een voetbalreis naar de thuishaven van 1. FC Köln. Alles inclusief vlucht, een goed centraal gelegen driesterrenhotel op basis van logies en ontbijt en je tickets voor een voetbalmatch. Een reis om nooit meer te vergeten.